Blog

 • Implica-te!

  Prietenii Muzeului National de Arta al Romaniei

  Eşti comunicativ, plin de iniţiativă şi vrei să promovezi cultura? Implica-te!
  Atunci poţi face parte din echipa de voluntari ai Muzeului Naţional de Artă al României!

  Te invităm să vizitezi muzeul și site-ul MNAR și să urmărești anunțurile noastre referitoare la sesiunile de recrutare de voluntari! 🙂

 • Cine purta bijuteriile?

  Prietenii Muzeului National de Arta al Romaniei

  reți să descoperiți cine purta bijuteriile din expoziția Metamorfoze. Camee, geme și bijuterii din colecția MNAR ? Vă invităm joi, 20 septembrieora 16:30, la un tur ghidat susținut de Carmen Tanasoiu, curatorul expoziției, de la care vom afla cum bijuteriile au pe de-o parte un rol estetic, iar pe de altă parte au un rol de afirmare a unui statut social.

  Executate în special din metale și pietre prețioase, bijuteriile au fost purtate de oameni din majoritatea straturilor sociale, pe parcursul tuturor epocilor istorice.

  Înainte de a fi obiecte de muzeu și piese de patrimoniu în expoziția „Metamorfoze”, inelele cu geme și camee și toate celelalte bijuterii expuse au aparținut și au fost purtate din Antichitate și până în secolul XX.

  Dar cine au fost Lascăr Rosetti sau Ana Orghidan, ori Grigore Pleșoianu și Ana Ipătescu, ori baronul Fedor Nicolics de Rudna? Boieri de rang superior sau inferior, intelectuali, soții de negustori bogați, ori de revoluționari pașoptiști sau chiar aristocrați ai Monarhiei Austro-Ungare!

  Cine era femeia care a purtat inelul reprezentând-o pe zeița Afrodita? Sau cui i-ar fi putut aparține cel care figurează o scenă de îmbălsămare? Ce am putea ști despre persoana care avea o camee lucrată în sardonix shell ori în coral, cu o somptuoasă montură de aur ?

  Pornind de la portretele din tablourile care figurează în expoziția Metamorfoze. Camee, geme și bijuterii din colecția MNAR și de la identificarea unor matrice sigilare, vom încerca să aflăm cine ar fi putut purta bijuteriile aflate în expoziție.

  Loc de întalnire: parterul Galeriei de Artă Europeană

  Participarea se face pe baza biletului de intrare în expoziție.

 • Metamorfoze. Camee, geme și bijuterii din colecția Muzeului Național de Artă al României

  Prietenii Muzeului National de Arta al Romaniei

  Marile povești ale micilor obiecte

  Platină, aur și argint, diamante, rubine și perle au traversat secolele metamorfozându-se în funcție de modă dar păstrându-și mereu nealterată valoarea. Expoziția Metamorfoze. Camee, geme și bijuterii din colecția Muzeului Național de Artă al României țese o poveste plină de strălucire despre (auto)reprezentare și semnificații simbolice la care și-au adus contribuția artiști și meșteri bijutieri din diferite vremuri.

  Circa o sută de bijuterii, multe dintre ele prezentate publicului pentru prima oară, pun în valoare una dintre colecțiile mai puțin cunoscute ale muzeului, cea de gliptică și bijuterii: inele, sigilii, cercei și brățări pun în scenă investiția în imaginea personală de-a lungul diferitelor perioade istorice.
  Obiectele selecționate acoperă aproape două milenii, din antichitate până în perioada interbelică: străluciri de metale prețioase și scânteieri diamantine reverberează în imaginarul colectiv până în zilele noastre. Îndrăgostiții de modă vor recunoaște cu ușurință în recursul la metale și pietre prețioase a căror valoare financiară este ușor reperabilă, o modalitate mereu actuală de a atrage atenția asupra statutului social, un mesaj simbolic susținut și de imaginile redate în geme, camee și sigilii.
  Cât preț punea în secolul XIX aristocrația din Țările Române pe bijuterii ca simbol al statutului social reiese limpede din cele câteva portrete fruste dar pline de farmec inserate în expoziție: etalate uneori timid alteori cu emfază, bijuteriile semnalează clar bunăstarea purtătorilor, membri ai unei societăți cultivate care are conștiința propriei valori și apreciază moda ca semn al modernității. Elegante și bogat decorate casete de bijuterii realizate probabil în Franța completează această imagine.

  De la inelul antic din vremea lui Titus Vespasianus Augustus (79-81 d.Hr.) având în centru o reprezentare a zeiței Victoriei până la un ac de cravată din perioada interbelică, trecând prin câteva inele renascentiste din secolele XV-XVI, piesele din expoziție povestesc în manieră proprie despre metamorfoza artistică și funcțională a metalelor și pietrelor prețioase. Opulente sau discrete, obiectele vorbesc pe limba tuturor despre valoarea simbolică și monetară a investiției în imagine, percepție și reprezentare.

  Pentru a pune în valoare frumusețea pieselor, expoziția Metamorfoze. Camee, geme și bijuterii din colecția Muzeului Național de Artă al României este prezentată în Sala Oglinzilor din fostul palat regal a cărei somptuoasă decorație arhitecturală se face ecoul unor preocupări similare.

  O suită de conferințe, tururi ghidate și câteva ateliere practice legate de geme și bijuterii vor întregi imaginea complexă oferită de această expoziție-eveniment.